Genanvendte TT-elementers
æstetiske potentiale
“Relief”
Info - Konkurrenceforslag “Udsyn 2024” samt videre undersøgende arbejde
År - 2024
Type - Vision/Debat
Siden modulbyggeriets fremkomst i 1960'erne har byggeri med betonelementer været den hyppigst brugte danske byggemetode; Især til store projekter. Elementbyggeriet har siden indførelsen i Danmark fuldstændigt domineret bolig- og erhvervsbyggeri på grund af dets montagevenlighed og omkostningseffektivitet. I Danmark udgør beton i dag en betydelig del af det samlede byggeaffald.
Blandt disse betonelementer findes TT-elementet, også kendt som ribbeelementet. Denne type elementer kan spænde enormt langt, grundet det karakteristiske tværsnit med en overplade og to ribber. TT-ribbeelementerne er især anvendt i industri, parkeringshuse og haller, hvor der kræves store spænd og store rum uden søjler. På trods af deres vide udbredelse i industrielt byggeri, er deres potentiale for direkte genbrug, f.eks. som facader, stort set uudnyttet.
At indtænke genbrugte ribbedæk som facadekomponenter har ikke blot ressourcemæssige fordele, men åbner også op for et stort arkitektonisk potentiale. Ved at bruge de gamle dækelementer som facader, skabes muligheden for at arbejde med en udtryksfuld facadetyngde, der ellers er uhensigtsmæssige rent ressourcemæssigt og som er svær at opnå med de nuværende LCA-krav. Udover de åbenlyse ressourcebesparende fordele ved at genbruge dækelementerne, giver de kraftige ribber mulighed for at skabe smukke og ekspressive facadeudtryk med en markant lys/skygge-virkning. Elementerne kan skæres på forskellige måder og arrangeres med variation i rytme og proportionering, hvilket giver et utal af muligheder for kunstnerisk arbejde og muliggør, at forskellige længder og bredder af elementer kan sammensættes i én samlet komposition.
Der er selvfølgelig udfordringer ved at genbruge ribbeelementer i facaden. De fleste elementer er forspændte med en betydelig pilhøjde, som er nødvendig for at kunne opfylde deres funktion som dækelementer. Hvis elementet skæres op, kan denne udfordring dog mindskes eller endda fjernes helt. Derudover bør man tage højde for eksponering af armeringsstålet ved opskæring og elementets overfladeeksponering for vind og vejr. Gennem et klogt bygningsdesign kan mange af problemstillingerne let kommes til livs. Udhæng og anden konstruktiv beskyttelse samt et fokus på en god vandafledning kan muliggøre et genbrug og vil samtidig bidrager til en stærk arkitektonisk fortælling.
I øjeblikket genanvendes 90 % af betonaffaldet i Danmark, primært til vejunderlag, men i betragtning af betonens store andel af byggeaffaldet (35 % af det samlede affald), er det nødvendigt med et skift til cirkulær nedrivningspraksis. TT-elementerne er en oplagt mulighed for genbrug. Potentialet som facadeelementer er især relevant i projekter, hvor der er behov for minimale vinduesåbninger. Det kan f.eks. være i industrielle anlæg, sportsfaciliteter eller i kulturbyggeri.
I dette eksempel har vi genanvendt forskellige TT-elementer til et imaginært kulturprojekt: Et kulturelt tårn, udført af genbrugte TT-dæk. De genanvendte dækelementer er opsat omkring en massivtræskonstruktion, der som den konstruktive hovedkonstruktion skaber basis for facadernes opretholdelse. Den indre trækonstruktion muliggør, at der kan skabes et forløb af trapper hele vejen op til taget. Det indre rum egner sig særlig godt til mindre kulturbegivenheder samt udstillingsrum for både stående, hængende og stedsspecifikke kunstinstallationer.
TT-elementet ligger og venter som en værdifuld ressource i det danske industrilandskab. Jo længere de kan opfylde deres oprindelige formål, jo bedre. En transformation af et eksisterende industrianlæg vil altid være at foretrække. Der vil dog opstå situationer, hvor TT-dæk alligevel skal demonteres. Det kan f.eks. være i parkeringshuse, hvor lofthøjde og bygningsgeometri gør det enormt svært at transformere, uden at skulle demontere dæk. Når det er tilfældet, er det helt oplagt at kigge på potentialet for at indtænke dem i andre projekter.